Ingrediente aluat:
750 g faina,
150 g untura(sau 350 g unt sau margarina),
200 g zahar praf,
6 galbenusuri de ou,
350-400 ml vin alb dulce,
1 praf de copt,
Ingrediente umplutura mere:
1.6 kg mere,
4 linguri miere de albine,
2 maini gris,
2 lingurite scortisoara,
Ingrediente umplutura mac:
400 g mac macinat,
200 g zahar praf,
100 g stafide,
200 ml vin alb dulce,
3 albusuri ou + 3 linguri zahar praf,
Ingrediente umplutura nuca:
400 g nuca macinata,
200 g zahar praf,
100 g stafide,
200 ml vin alb dulce,
3 albusuri ou + 3 linguri zahar praf,
Preparare aluat:
Punem intr-un vas faina, zaharul, praful de copt , untura si
galbenusurile de ou si le amestecam adaugand treptat cate putin vin pana
obtinem un aluat omogen si elastic. Impachetam aluatul in folie de
plastic si il punem la rece pana pregatim umpluturile.
Umplutura cu nuca:
Amestecam nuca macinata cu 200 g zahar praf si adaugam 100 g stafide.
Cei 200 ml vin alb dulce il punem la fiert dupa care il turnam peste
amestecul de mai sus. Amestecam pana se omogenizeaza. Albusurile de la
cele 3 oua impreuna cu 3 linguri zahar praf il spumam si apoi il adaugam
la compozitia de nuca amestecand usor pana se omogenizeaza.
Umplutura mac:
Amestecam macul macinat cu 200 g zahar praf si adaugam 100 g stafide.
Cei 200 ml vin alb dulce il punem la fiert dupa care il turnam peste
amestecul de mai sus. Amestecam pana se omogenizeaza. Albusurile de la
cele 3 oua impreuna cu 3 linguri zahar praf il spumam si apoi il adaugam
la compozitia de mac amestecand usor pana se omogenizeaza.
Umplutura mere:
Merele se curata si se dau pe razatoarea cu gauri mari. Se storc bine
de zeama se adauga la ele 4 linguri miere de albine, 2 lingurite
scortisoara si 2 maini cu gris. Amestecam si lasam deoparte.
Ansamblare pentru copt:
Scoatem aluatul de la rece si il impartim in 4 parti egale. Intindem
din fiecare parte cate o foaie de marimea tavii in care urmeaza sa
coacem prajitura. Asezam prima foaie in tava si peste ea asezam
umplutura de nuca. Peste aceasta umplutura asezam a doua foaie intinsa
si peste turnam umplutura de mac. Umplutura de mac o acoperim cu a treia
foaie si peste aceasta punem umplutura de mere. Acoperim umplutura de
mere cu ultima foaie intinsa si cu o furculita vom gauri ici colo foaie
de deasupra, apoi o vom unge deasupra cu ou si dam tava la cuptorul
preincalzit pentru circa 60-65 minute la foc redus pana devine frumos
aurie.
Lasam prajitura sa raceasca in tava, o presaram cu zahar praf si o portionam.
Pofta Buna !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu