Ingrediente:
BLAT
8 oua,8 linguri ulei,1 lingura zeama de lamaie,sare
2 linguri pesmet,10-12 linguri miez de nuca macinata (miezul de nuca se da putin la cuptor inainte de a fi macinat, cantitatea variaza putin, functie de marimea oualor)
8 linguri zahar,1 lingura cacao
Sirop-200 ml apa, 3 linguri de zahar si esenta de migdale-o lingurita
CREMA:
100 g ciocolata alba menaj,
100 g ciocolata de cacao,
200 g unt,
4 oua, 200 g zahar,
900 ml lapte,2 linguri de faina, zahar vanilinat cu sofran ( sau esenta de vanilie),esenta de rom, 10 g gelatina, foi de preferat, dar pot fi si granule.
200 ml frisca lichida,1 ligurita zahar pudra.
Modul de preparare
BLAT
Folosesc 2 forme de tort,cu pereti detasabili(la mine in cuptor incap ambele odata).
Se freaca 8 galbenusuri cu zaharul pana se albesc apoi se adauga si uleiul. Albusurile se bat spuma cu putina sare si zeama de lamaie, ca la bezea. Se pun pesmetul, nuca si albusurile batute, lingura cu cacao. Daca nu-i dulce , dupa preferinta, mai puneti zahar pudra. Compozitia se pune in tavile de tort pregatite. Punem doar pe fundul tavii o hartie de copt unsa cu ulei.Ungem si peretii formelor cu ulei. La cuptor se vor coace in 30-40 de minute. Incercam cu scobitoarea, daca dupa intepare scobitoare ramane curata sunt gata. Se scot blaturile si se lasa la racit. Se taie fiecare blat in doua. Se face un sirop, se fierb apa cu zaharul si esenta de migdale. Siropul se va utiliza la montajul tortului, cateva lingurite pentru fiecare foaie ( vom avea 4 foi).
Pentru ornat folosim fructe: kiwi, portocala, fructe confiate, etc.
CREMA
Pentru a pregati crema folosim 2 vase de cca 1 kg. Vom face o crema galbuie si una cu cacao. Batem ouale bine si amestecam cu o cana de lapte rece si faina.Punem gelatina faramitata in 100 ml apa rece, urmand indicatiile de pe pachet.
Punem restul de lapte la fiert, in cele 2 vase,cca 300 mlx2, cu cate o ciocolata si cate 200 g zahar. In vasul cu crema deschisa la culoare punem si zaharul vanilat cu sofran.In vasul cu crema de cacao punem esenta de rom, o lingurita.Impartim si amestecul rece de lapte , in doua parti, in 2 vase. Punem in fiecare vas, pe rand din amestecul cald de pe foc, sa nu se coaguleze ouale.Turnam apoi pe foc,treptat si trebuie sa dea cateva clocote. Tragem fiecare vas de pe foc, punem gelatina topita si amestecam pana la omogenizare.Punem si cate 100 g unt in fiecare vas. Obtinem o crema deschisa-o botezam alba si o crema neagra.Lasam cremele la racit.
MONTAM tortul. Punem o foaie, o stropim cu cateva linguri de sirop, punem crema alba, punem foaia nr.2, stropim cu sirop, cu o lingurita, ici colo, punem crema neagra. Urmeaza crema alba si foaia nr.3 si crema alba. Ungem lateralele tortului su fata celei de-a 4-a foi cu crema neagra si cu frisca pregatita anterior. Nu-mi place sa folosesc frisca sintetica.Am impresia ca e pasta de ras… Ornam cu fructe, dupa preferinta si imaginatie si dam la rece.L-am numit TORT SIMFONIE pentru ca are o simfonie de gusturi. Este ceva munca, dar si gustul e pe masura. Am postat cateva poze cu cateva torturi realizate, ornate altfel.Puteti alterna altfel culorile.De asemene un blat ar putea fi cu nuca( 2 foi- utilizand doar 1/2 din cantitatile de la blat)si alt blat-2 foi, ar putea fi aluat obisnuit de pandispan.
Pofta buna !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu